SeLaMaT DaTaNg kE BloG DaiRi SoSiOLinGuiStIk MiELaSaiD91

Thursday, 4 April 2013

KEPELBAGAIAN DIALEK

ASSALAMUALAIKUM....
dah sampai ke entri yang terakhir kawan-kawan...>_<

asa berat hati...:'(

bagi entri terakhir ini...saya ingin menyimpulkan serba sedikit berkenaan perkara-perkara yang telah dikongsikan selama 5 minggu ini dengan memuatkan sebanyak 25 entri..:)


Malaysia terbahagi kepada empat belas buah negeri seperti Terengganu, Perak, Kelantan dan banyak lagi. Kepelbagaian negeri ini telah mewujudkan pelbagai dialek mengikut tempat tinggal masing-masing. Sepanjang belajar di UPSI, saya telah menemui ramai pelajar dari negeri lain yang bertutur mengikut dialek negeri mereka sendiri. Peristiwa ini membolehkan saya memperolehi banyak pengetahuan tentang dialek negeri-negeri lain. Malah, saya dapat mempelajari dialek ini daripada rakan-rakan lain yang berasal dari negeri Perlis, Kelantan dan Terengganu. Antara contoh kata nama yang sempat saya pelajari daripada mereka ialah:

Bahasa baku
Perlis
Kelantan
Terengganu
Air
Ayaq
Aiey
Ayer
Orang
Oghang
Oghe
Oghang
Kereta
Kegheta
Kreto
Kete
Kertas
Keghetas
Keghetas
Kettah
Khabar
Habaq
Kaba
Kabo
Bandar
Bandaq
Banda
Bando
Rumah
Ghumah
Ghumah
Rumoh
Kubur
Kubuq
Kubor
Kubo

Dialek bermaksud satu bentuk bahasa yang digunakan dalam sesuatu daerah atau oleh sesuatu kelas sosial berbeza daripada bahasa standard, loghat, pelat, daerah, negeri dan lain-lain. Dialek mempunyai bentuk tertentu, dituturkan dalam kawasan tertentu dan berbeza daripada bentuk yang standard dari segi sebutan, tatabahasa, dan penggunaan kata-kata tertentu, tetapi perbezaannya tidaklah begitu besar untuk dianggap sebagai satu bahasa yang. Dialek ini dianggap sebagai variasi bahasa yang terdapat dalam bahasa Melayu itu sendiri. Kebiasaannya, masyarakat penutur yang mempunyai dialek tersendiri seperti di Perlis, Kelantan, Terengganu dan sebagainya akan menggunakan bahasa dialek mereka dalam perbualan seharian. Dialek yang wujud dalam kalangan masyarakat Melayu ini wujud disebabkan oleh beberapa faktor, antaranya ialah  persekitaran, geografi, pengaruh ibu bapa, masalah fizikal, politik, penjajahan dan sebagainya.

Pendapat:

sebagai rakyat Malaysia, kita perlu tahu serba sedikit berkenaan dengan bahasa atau dialek khas bagi negeri-negeri lain agar ilmu itu boleh digunakan di alam mahasiswa atau mahasiswa nanti...:)..terutama bagi bakal guru yang akan di'posting'kan ke negeri-negeri yang mempunyai dialek seperti Kedah, Terengganu, Perlis dan lain-lain lagi...:P


semoga kita berjumpa lagi nanti kawan-kawan...jagi diri baik-baik semua..love you all...>_<

No comments:

Post a Comment